Kunstgras leggen

Kan ik kunstgras zelf leggen?

Kunstgras aanleggen is niet de moeilijkste klus in de tuin. Met een beetje handigheid is het goed te doen. Wij hebben 10 stappen waardoor iedereen zijn eigen kunstgras kan aanleggen!

 1. Verwijder het oude gras

 2. Breng een nieuw zandbed aan van 5 tot 10 cm. Ons advies is om straatzand te gebruiken.

 3. Het zandbad inwateren, aantrillen en egaliseren. Dit is zeer belangrijk, als dit niet gebeurt is er kans op verzakkingen.

 4. Leg het stabilisatie- of worteldoek.

 5. Leg het kunstgras, zorg ervoor dat al het kunstgras dezelfde richting op.

 6. Wanneer er 2 rollen aan elkaar geplakt moeten worden is het belangrijk dat van beide rollen bij de naad een stukje afgesneden wordt. Controleer of de naad goed ligt voor dat de naad geplakt wordt.

 7. Plak de naden met het kunstgrastape.

 8. Snij het kunstgras op maat.

 9. Sla het kunstgras vast met haken. Wij raden aan om elke 50cm langs de randen een haak in de grond te slaan.

 10. Borstel het kunstgras op met een harde bezem.

Wat heb ik nodig voor het aanleggen van kunstgras?

Het leggen van kunstgras is makkelijk zelf te doen. U moet er wel de nodige materialen voor in huis halen. Ook wanneer u hier een hovenier voor inschakelt, doet u er vaak goed aan om deze voor hem of haar klaar te leggen. Hiermee bespaart u vaak op de kosten.

Voor het leggen van kunstgras heeft u minimaal nodig:

 • Zand; 
 • Tuinslang; 
 • Stanleymes; 
 • Handschoenen; 
 • Bevestigingshaken; 
 • Wals of trilstamper; 
 • Stabilisatiedoek; 
 • Kunstgrastape; 
 • Kunstgras; 
 • Bezem. 

Voor het verwijderen van gras, aarde, zand en bestrating kunt u een schep gebruiken. Het neerzetten van een container is hierbij aan te raden.

Wanneer kan ik kunstgras leggen?

Het aanleggen van kunstgras kan in principe op ieder moment van het jaar. Is er sprake van een vorstperiode? Dan raden wij u aan de aanleg uit te stellen. Dit omdat de ondergrond dan moeilijk te egaliseren is. Bij het gebruik van kwartszand en lijm, kunt u regenachtig weer ook beter mijden. Door het water kan de lijm niet goed drogen en ook het zand is niet makkelijk over het gras te verdelen. Voor uzelf is het leggen van kunstgras tijdens mooi weer natuurlijk ook veel prettiger.

Kan ik het kunstgras laten leggen door Kunstgras Outlet?

Helaas hebben wij geen eigen aanlegservice. Een lokale hovenier kan ook zeer goed kunstgras aanleggen! Hieronder vertellen wij u meer over welke tarieven zij vaak rekenen.

Prijzen voor het laten leggen van kunstgras

Veel huizenbezitters en ondernemers besteden de aanleg van kunstgras het liefst uit aan een professional. Dit scheelt namelijk veel tijd. De grote vraag hierbij is: op welke prijzen kunt u rekenen bij het laten leggen van kunstgras? Dit is voor een groot deel afhankelijk van de klussen, die u aan de hovenier wilt uitbesteden. Globaal gezien kunt u rekening houden met de volgende kosten:

 • Verwijderen en afvoeren van afval: € 8,- tot € 10,- per m2 
 • Preparatie van ondergrond: € 6,- tot € 9,- per m2 
 • Kunstgras leggen/afwerken: € 7,- tot € 10,- per m2

Advies nodig bij het leggen van kunstgras?

Het aanleggen van kunstgras is geen moeilijke taak. Wanneer u dit echter voor de eerste keer doet, kunnen er veel vragen in u opkomen. In zulke gevallen kunt u altijd contact met Kunstgras Outlet opnemen. Bel gerust naar 038 385 47 20 of bezoek onze showroom in Genemuiden. U vindt ons bedrijf aan de Sisalstraat 75. Onze medewerkers geven u graag enkele praktische tips voor het zelf leggen van kunstgras.